Aromatherapie

icoon-paard-blauw
icoon-hond-blauw

De essentie van aromatherapie

Aromatherapie is een eeuwenoude behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van essentiële oliën. De werkzame stoffen worden op natuurlijke wijze uit heilzame plantaardige materialen gewonnen, zoals kruiden, bloemen, zaden, hout, hars en/of wortels. Het distillaat, de olie, bevat de essentie (de levenskracht) van de plant. Het bezit een eigen, unieke samenstelling van soms wel vijftig tot tweehonderdvijftig verschillende werkzame stoffen, elk met zijn eigen trillingsfrequentie die ondersteuning kan bieden op fysiek, emotioneel en/of spiritueel niveau.

The smell of horses is like aromatherapy

Zóveel meer dan een lekker luchtje

Omdat planten en zoogdieren verwant zijn aan elkaar, en de moleculaire opbouw van onze lichamen overeenkomt met dezelfde bouwstenen als die van de aromatische stoffen, is uitwisseling heel makkelijk én natuurlijk. In een snel tempo communiceren de geurreceptoren in de neus met delen van de hersenen, het limbisch systeem, die herinneringen en emoties opslaan. Geïnhaleerde moleculen van essentiële oliën worden vervolgens via de longblaasjes opgenomen in het bloed en worden zo door het lichaam getransporteerd. Binnen een half uur is de stof werkzaam in élke cel van het lichaam.

Hoewel het woord ‘aroma’ het vermoeden wekt dat de therapie enkel gebaseerd is op de geur en daarmee inhalatie, kunnen essentiële oliën ook aangebracht worden op de vacht (huid). In sommige gevallen kan een essentiële olie ook oraal worden toegediend op de slijmvliezen van de mond en/of bek. Elke soort olie bezit specifieke eigenschappen en kent verschillende toepassingen. Het zijn complete organische stoffen die intelligent werken én dus doen wat nodig is afhankelijk van de situatie.

Een goed reukorgaan biedt veiligheid

Het reukorgaan van zowel paard als hond (ook humaan) speelt een grote rol bij de werking van aromatherapie. Paarden en honden maken instinctief gebruik van hun, sterk ontwikkeld, reukorgaan. Doordat beide dieren een uitgebreid assortiment aan geurreceptoren hebben, kunnen ze afzonderlijke geuren waarnemen. Als voorbeeld: wij mensen nemen de geur waar van groentensoep. Een paard en/of hond ruikt álle afzonderlijke ingrediënten! Een essentiële vaardigheid voor het zoeken van onder andere (goed & veilig) voedsel en drinkwater. Paarden en honden zijn mede daarom veel gevoeliger voor de effecten van essentiële oliën dan wij mensen. Ze hebben een meer natuurlijke affiniteit met de helende natuurlijke invloed.

The smell of a wet dog is like science

Sterk versus krachtig

Het vergaren, de aanplanting, het productieproces, de controles, en de daadwerkelijke selectie zijn een intensief en tijdrovend proces. Een échte essentiële olie is mede daarom letterlijk en figuurlijk kostbaar. Een hoge kwaliteit essentiële olie is gegarandeerd zuiver, vers en niet versneden of aangelengd. De therapeutische waarde gaat anders verloren en het kan zelfs gevaarlijk zijn! Echter een goede essentiële olie is niet per definitie een essentiële olie die geschikt is voor dieren. Essentiele oliën zijn sterk geconcentreerd en werken daardoor vaak heel krachtig. Dit heeft vele voordelen maar ook nadelen! De krachtige werking gaat gepaard met vele interacties én contra indicaties. Paarden hebben bijvoorbeeld geen grotere hoeveelheden essentiële olie nodig dan bijvoorbeeld een gemiddelde hond of mens. Elk individu reageert individueel en daarmee dus anders. Een essentiële olie stem ik keer op keer af met het paard en/of hond en wordt voor gebruik door mij beoordeeld of deze toepasbaar is voor het specifieke dier. Er gaan – gedreven door commerciële activiteiten- veel gevaarlijke adviezen (online) rond. Laat je goed adviseren over het veilig inzetten! Bij correct gebruik zullen er zelden neveneffecten plaatsvinden.

Aromatherapie ondersteunt

 • immuunproblemen
 • huid- en vachtproblemen
 • allergieën
 • spijsverteringsproblemen
 • traag en slecht herstel
  (o.a. wondgenezing)
 • slechte weerstand
 • hoge ontstekingsgevoeligheid 
 • littekenweefsel
 • hormonale onbalans (endocrinologische aandoeningen)
 • revalidatie (fysiek trauma)
 • problemen aan het bewegingsapparaat
 • pijnklachten
 • luchtwegklachten
 • stress (perioden)
 • gedrachtsproblemen
 • PREVENTIE VAN KLACHTEN
Vragen

over
aromatherapie?