frequently asked questions

Op deze pagina vind je een overzicht van vragen die mij het meest worden gesteld. Staat je vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met me op. 
NB: Deze FAQ wordt voortdurend bijgewerkt. 

De praktijk

Equibellien is een eenmans(vrouw) zaak en opgericht door Mirjam Frieman. Ik (Mirjam) geloof in de kracht van samenwerken. Daarom werk ik nooit alleen. In het belang van de gezondheid van jouw paard en/of hond is samenwerken mijn inziens essentieel. Met jou als eigenaar, met een dierenarts of ander specialist. Bovendien combineer ik wetenschappelijke kennis met andere (natuur)geneeskundige therapieën.  Mijn professionele grenzen (h)erkent ik en zal ook zodanig handelen binnen mijn praktijk en je indien nodig doorverwijzen naar een andere specialist.

Equibellien streeft naar duurzaamheid. Voor jouw dier betekent dit dat ik niet alleen het fysieke lichaam behandel. Met een brede blik (holistisch) kijk ik naar klachten om deze bij de oorsprong aan te pakken. Een quick fix, waarbij enkel symptomen (tijdelijk) behandeld worden is niet mijn benadering.   

Equibellien streeft ook op breder vlak naar duurzaamheid. Zowel qua herstel van je paard en/of hond als van Moeder Aarde. Van de jaarlijkse winst doneer ik 10% aan een (lokaal) goed doel of initiatief. Als klant van Equibellien draag je dus bij aan een duurzame gezondheid voor jouw dier én meer duurzaamheid in de wereld.

 Ik werk graag met eigenaren die:

 • meer willen leren over het lichaam van hun paard en/of hond
 • meer willen leren over gezondheid 
 • niet komen voor een quick fix
 • willen investeren in een lange termijn oplossing 
 • bereid zijn de handen uit de mouwen te steken en waar mogelijk en nodig, tijd, energie en geld te investeren in de gezondheid van hun paard en/of hond. 

Goed dat je ernaar vraagt. De Algemene Voorwaarden vindt je hier. 

Goed dat je hier aandacht aan besteed. De Privacy Verklaring vindt je hier

Waar mensen (samen)werken kunnen misverstanden ontstaan. Ik wil je hierbij laten weten dat dat écht niet mijn intentie is. Het kan dus voorkomen dat je ontevreden bent over mijn werkwijze. Dan is het goed om je klacht kenbaar te maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere klanten en voor de kwaliteit van de therapie en mijn praktijk. Graag ga ik met je in gesprek. Dit mag telefonisch via +31653868257. Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om je klacht of feedback aan de orde te stellen. Een gesprek kan confronterend zijn. Laat het mij dan alsjeblieft weten via een e-mail: info@equibellien.com. Samen proberen we er uit te komen. 

Volledigheidshalve ben ik verzekerd tegen schadeclaims die voortkomen uit behandelingen, of die patiënten oplopen in de praktijk én voortkomen uit verkoop van producten. Hiervoor ben ik erkend CAT geregistreerd onder nr.: 51152021-03-02.

Je kan op verschillende manieren betalen: per factuur, per pin of contant. Indien je per factuur wenst te betalen dien je dit van te voren aan te geven en verplicht je je tot betaling binnen 14 dagen. 

Op dit moment zijn er (nog) geen extra kosten verbonden aan ‘betaling per factuur’.

Een betalingsregeling is in principe mogelijk. In dat geval kijk ik graag samen met jou naar de mogelijkheden. Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

De therapeut(e)

Leuk dat je benieuwd bent naar wie ik ben! Je leest hier meer over mij, mijn achtergrond, mijn vissie en mijn kracht om jouw paard en/of hond te helpen naar een optimale gezondheid.

Voor een actueel overzicht van onder andere mijn opleidingen kun je hier mijn CV bekijken. Naast de opleidingen streef ik ernaar op de hoogte te blijven van de actuele kennis en ontwikkelingen in het werkgebied door middel van jaarlijkse bijscholingen, het lezen van vakliteratuur en collegiaal overleg. 

Als Manueel Lymfe Drainage therapeut ben ik aangesloten bij het kwaliteitsregister van Manueel Lymfe Drainage therapeuten. Dit register heeft als doel om kwaliteit te waarborgen en kennis te delen. Het register is ingedeeld in verschillende niveaus om paardeneigenaren met een specifieke hulpvraag en therapeuten met een bepaald kennisniveau goed op elkaar af te stemmen. Equibelien is opgenomen als niveau IV therapeut en behoord daarmee tot de zwaarste therapeuten kwalificatie. (https://mldregister.nl)

Als sportmasseur paard heb ik ervoor gekozen om mij bewust niet aan te sluiten bij de Vereniging van Paarden Sportmasseurs (VPSN). Mijn beweegreden is dat de VPSN enkel een theorie toelatingsexamen hanteert. Sportmasseurs werken met hun handen. Een praktijkexamen vind ik daarom essentieel. Een eenmalig toelatingsexamen zonder een beoordeling van een praktijkonderdeel, waarbij ook paard handeling centraal staat, voegt voor mij niets toe om te registreren. Graag wil ik voor mijzelf én mijn klanten mijn kennis en kunde waarborgen. Ondanks dat ik niet meer actief werk als sportmasseur volg ik met regelmaat nog bijscholing die van toepassing zijn op dit vakgebied. 

Als herborist (i.o.) ben ik aangesloten bij het Herboristen Gilde. Het is een vereniging van kruidenkundigen die een door het Herboristengilde aangewezen opleiding hebben afgerond. Ze hebben als doel het beroep herborist te beschermen, kruidentradities in stand te houden, kennis op peil te houden en onderlinge kennis uit te wisselen. 

Een geregistreerd Manueel Lymfe Drainage (MLD) therapeut is gekwalificeerd volgens de norm van het opleidingsinstituut Blauwe Hengst en aangesloten bij het MLD kwaliteitsregister. Eenmaal opgenomen in het register verbindt de therapeut zich aan de (toelatings)eisen waaronder de verplichting om jaarlijks een theoretische en praktijkgerichte bijscholing te volgen waaraan een beoordeling is verbonden. 

Kennismakings consult

Een kennismakings consult is een telefonisch overleg zonder dat er vooraf een fysieke anamnese heeft plaats gevonden. In dit gesprek kun je de klacht(en) van je paard en/of hond voorleggen en kan ik je adviseren in de te nemen stappen. Je kunt overleggen of het verstandig is om een behandeling te starten of bijvoorbeeld eerst een dierenarts of andere therapeut te raadplegen. Daarnaast kan ik je ook tips geven waarmee jezelf aan de slag kunt. Het kennismakings consult is vrijblijvend en er zijn geen verdere verplichtingen aan verbonden. Je ontvangt geen gespreksverslag. 

Nee, dit is niet hetzelfde. Het eerste consult bestaat altijd uit een intake (anamneseformulier) en fysiek onderzoek van jouw paard en/of hond. In een kennismakings consult worden deze onderdelen niet gedaan, maar kun je kort met mij overleggen over de klacht(en) van jouw paard en/of hond. 

Afspraak maken

Een afspraak voor een kennismakings consult of behandeling kun je op verschillende manieren maken:
– per online afspraakformulier
– per contactformulier
– per e-mail via info@equibellien.com
– per telefoon via +31653868257

Indien er sprake is van een spoedgeval, kun je direct contact opnemen met +31653868257.  Mocht je oproep niet direct beantwoord worden, spreek dan duidelijk mijn voicemail in. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.
NB: bij een spoedgeval ben ik GEEN vervanging voor een dierenarts. Neem áltijd direct contact op met je eigen dierenarts in geval van nood!

Ben je op de afgesproken datum & tijd verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 24 uur voor de geplande datum telefonisch (+31653868257) of per e-mail (info@equibellien.com) door. Meld je je niet tijdig af of verschijn je niet op een afspraak, dan ben ik helaas genoodzaakt het consult in rekening te brengen. Ik vertrouw op je begrip hiervoor. 

Ben je op de afgesproken datum & tijd verhinderd? En staat je afspraak gepland op maandag of na een feestdag? Je kunt altijd telefonisch contact met me opnemen (+31653868257). Het kan voorkomen dat ik mijn telefoon heb uitgeschakeld. Dan kun je een bericht achterlaten en je afspraak afzeggen. Ook kun je een e-mail sturen aan info@equibellien.com

De praktijk is geopend van maandag t/m vrijdag van smorgens 09:00 uur tot 13:00 uur en van 19:00 uur tot 22:00 uur. Op zaterdag kun je terecht van 09:00 uur tot 17:00 uur. Gedurende de zomerperiode wijk ik af van de standaard openingstijden in verband met (te) warme temperaturen. Wil je een afspraak maken buiten de reguliere openingstijden om? Neem dan contact met me op. Dan kijken we samen welke dagen en tijden jou het beste uitkomen. 

De praktijk is gevestigd in Sint Odilienberg (6077 NS). Mijn werkgebied is ongeveer 60 minuten enkele reis vanaf de praktijk. 

Als je paard buiten mijn werkgebied staat zijn er alsnog een aantal opties om toch samen aan de slag te gaan. Neem hiervoor contact met me op om te kijken naar de mogelijkheden. 

Intake (anamnese)

Een intake, ook wel anamnese genoemd, bestaat uit een uitgebreide vragenlijst (anamneseformulier) en fysiek onderzoek voorafgaande aan de 1e behandeling. 

Voorafgaande aan een behandeling vraag ik je om een anamneseformulier in te vullen en retour te sturen per e-mail. In dit formulier stel ik je allerlei vragen die belangrijk kunnen zijn bij mijn beeldvorming van het probleem, het kiezen van een behandeling en/of product. Op deze manier kan ik mij (beter) verdiepen in jullie situatie en gerichter advies geven en behandelen.

In principe hoef je je niet voor te bereiden op een anamnesegesprek. De meeste informatie die ik graag wil weten heb ik uitgevraagd in het anamneseformulier. Wel kun je van tevoren een paar dingen voor jezelf opschrijven die volgens jou belangrijk zijn die ik wellicht niet heb uitgevraagd. Alle informatie is nuttig en nooit overbodig!

Behandelen

Sinds 2020 specialiseer ik mij op Manuele Lymfe Drainage (MLD) voor paarden, bioresonantie en epigenetisch orthomoleculaire voeding voor paarden en honden.

Mijn ervaring als sportmasseur en fascia therapeut gaat uiteraard niet verloren. Ik vertaal aan jou wat mijn handen voelen en mijn ogen zien. Mocht het mijn inziens noodzakelijk zijn om een andere therapeut erbij te betrekken zal ik je hierin adviseren. 

Het is belangrijk dat we jouw paard en/of hond de tijd geven om veranderingen te integreren. We zetten een genezingsproces in gang en dat heeft tijd nodig. Voor een duurzaam effect zijn meestal meerdere behandelingen nodig. Een consult duurt gemiddeld 60 minuten.

Tijdens de behandeling zijn opgeslagen afvalstoffen vrijgemaakt en worden door het lichaam afgevoerd.  Water ondersteunt de afvoer van deze stoffen. Zorg daarom na de behandeling voor voldoende vers drinkwater zodat het lichaam de stoffen effectief en snel kan uitscheiden. Dit proces kost (veel) energie. Optimaal herstel vindt áltijd plaats in ontspanning. Pas je trainingschema dan ook aan na een behandeling. 

Een (MLD)behandeling is niet mogelijk bij de volgende contra-indicaties:

 • Acute (lokale) bacteriële infecties.
  MLD kan bacteriën uit een ‘afgesloten gebied’ in het lichaam verslepen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat een infectie die lokaal is zich door het hele lichaam gaat verspreiden.
 • Acute bloedingen
 • Acute luchtwegproblemen
 • Acute hoefbevangenheid
 • Koorts
 • Cardiale decompensatie
  MLD verhoogt de verplaatsing van lymfevocht. Dit vraagt van het hart een verhoogde inspanning. Een zwak(ker) hart heeft hier moeite mee.
 • Nierfalen
 • Onbehandelde kankerprocessen
 • Einschuss in combinatie met antibiotica
 • Droes
 • Dracht of een veulen aan de voet
 • Medicijngebruik voor acute aandoeningen (Metacam, corticosteroïden etc.)

Wil je graag een MLD behandeling boeken, maar twijfel je of je paard een van bovenstaande indicaties heeft? Neem dan eerst contact op met je eigen dierenarts om dit uit te sluiten.
Een aanvullende mogelijkheid is het boeken van een kennismakings consult waarin we kleine interventies bespreken die bijdragen aan herstel.

Terecht dat je wilt weten wat het kost als ik jouw paard en/of hond behandel. Ik spreek liever van investering. Je gaat namelijk investeren in een optimale gezondheid. Voor een actueel overzicht van de tarieven voor een behandeling, bekijk de pagina ‘investering‘.

Jazeker! Hiervoor zijn wel een aantal regels van kracht.

1. Onze afspraak kan enkel doorgaan wanneer er toestemming is van de staleigenaar om mensen van buitenaf op het terrein te laten. 

2) Ben je als eigenaar ziek of heb je (of een gezinslid) enige verkoudheidsklachten: laat het weten, dan stellen we de behandeling uit. Of we bekijken de mogelijkheden om iemand anders, zonder klachten, bij de behandeling aanwezig te laten zijn. 

3) Mocht ik zelf klachten krijgen dan neem ik contact op en stellen we de behandeling uit. 

4) We houden 1,5 meter afstand tussen eigenaar en therapeut. Ik behandel het paard zodoende op stal, of op de poetsplaats. De eigenaar kan vanaf een afstandje kijken. Niet meer dan één eigenaar/verzorger aanwezig tijdens de behandeling. 

 

Manuele Lymfe Drainage (MLD) therapie

Manuele Lymfe Drainage (MLD) is een techniek waarbij de therapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam.

MLD heeft tevens een positieve invloed op het vegatatieve zenuwstelsel dat de regeling van orgaanfuncties zoals bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling verzorgt. Dit gebeurt door het regelstysteem sympaticus en parasympaticus. Sympaticus zorgt voor aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. Parasympaticus zorgt voor rust, ontspanning, opbouw én herstel. Een lichaam kan enkel herstellen als het parasympatische zenuwstelsel actief is. Dus in het kort heeft MLD een drieledige werking: het verhoogt de afvoer van afvalstoffen, verbetert het herstel en de algehele afweer. 

Een MLD (Manuele Lymfe Drainage) therapeut is dé specialist van het lymfesysteem. Soms werkt het lymfesysteem niet meer zoals we zouden willen. Als MLD therapeut kan ik dan met jou bepalen wat nodig is om het paarden- en/of hondenlichaam weer goed te laten stromen zodat het weer optimaal kan herstellen en functioneren.

De duur van een behandeling wordt altijd afgestemd op het individu, hét paard of dé hond. Gemiddeld duurt een behandeling 45 tot 60 minuten excl. lymfetapen en is mede afhankelijk van de klacht(en). Sommige paarden en/of honden hebben meer moeite met geconcentreerd blijven en zullen sneller afleiding zoeken. Een MLD behandeling heeft het meeste effect in diepe ontspanning. Zodra ik merk dat het paard en/of hond zich niet meer graag laat behandelen, rond ik de sessie af. Ik wil voorkomen dat er een stressituatie ontstaat waardoor de behandeling haar effect verliest. 

De intensiteit en de duur van het behandeltraject is per paard en/of hond verschillend. Dit hangt af van de vraag, de aard van de klacht(en) en jouw betrokkenheid als eigenaar. Om te bepalen of voortgezette behandeling zinvol is, luidt de ongeschreven regel dat er na circa twee a drie behandelingen enige verandering zichtbaar moet zijn. Soms zijn dat zeer subtiele veranderingen, maar soms ook zijn de veranderingen na één of enkele behandelingen werkelijk opzienbarend of zelfs afdoende! 

De zachte ritmische techniek van MLD wordt door vrijwel alle paarden en honden als bijzonder prettig ervaren. Uiteraard verschilt dit per individu. Wat de grootste gemene deler is, is dat paarden en honden tijdens en na een behandeling over het algemeen een gevoel van ontspanning en welbevinden ervaren. Er ontstaat een betere doorstroming, soms gepaard met het warm of incidentieel koud worden van bepaalde plekken waar blokkades zich oplossen. Paarden en honden zijn energieker en beter in contact met zichzelf.  Maar ook minder pijn, vreugdevoller meer balans, betere weerstand en beter of sneller herstel van (oude) kwalen zijn gemerkt. Het kan ook voorkomen dat een behandeling op het oog niet aanslaat. Dan vertrouw ik erop dat het lichaam haar prioriteit kent en eerst ‘inwendig’ trauma oplost. 

MLD is een hele brede interventie en daarmee bijna altijd toepasbaar. Ik behandel een heel breed scala aan klachten zoals je hier kunt lezen. Desondanks blijf ik dicht bij mijn kracht. Mocht ik het gevoel hebben dat jouw paard of hond op dit moment beter geholpen kan worden door een andere specialist, dan adviseer ik je dit ook. 

Tijdens de eerste afspraak nemen we samen het anamneseformulier door. De klacht(en) worden goed in kaart gebracht en er volgt een fysiek onderzoek. Na de MLD behandeling deel ik mijn bevindingen met je en stellen we – indien noodzakelijk – een behandelplan op. 

Een (MLD)behandeling is niet mogelijk bij de volgende contra-indicaties:

 • Acute (lokale) bacteriële infecties.
  MLD kan bacteriën uit een ‘afgesloten gebied’ in het lichaam verslepen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat een infectie die lokaal is zich door het hele lichaam gaat verspreiden.
 • Acute bloedingen
 • Acute luchtwegproblemen
 • Acute hoefbevangenheid
 • Koorts
 • Cardiale decompensatie
  MLD verhoogt de verplaatsing van lymfevocht. Dit vraagt van het hart een verhoogde inspanning. Een zwak(ker) hart heeft hier moeite mee.
 • Nierfalen
 • Onbehandelde kankerprocessen
 • Einschuss in combinatie met antibiotica
 • Droes
 • Dracht of een veulen aan de voet
 • Medicijngebruik voor acute aandoeningen (Metacam, corticosteroïden etc.)

Wil je graag een MLD behandeling boeken, maar twijfel je of je paard een van bovenstaande indicaties heeft? Neem dan eerst contact op met je eigen dierenarts om dit uit te sluiten.
Een aanvullende mogelijkheid is het boeken van een kennismakings consult waarin we kleine interventies bespreken die bijdragen aan herstel.

Bioresonantie

Elk dier kan in principe behandel worden met bioresonantie. In mijn praktijk behandel ik specifiek paarden en honden. Ook paarden en honden die normaliter niet behandeld kunnen worden in verband met dracht, jonge leeftijd of FEI wedstrijd dopingsregels kunnen zonder risico behandeld worden. 

Bioresonantietherapie werkt tweeledig: het analyseert en behandeld!

Bioresonantietherapie analyseert en brengt in kaart welke ziekmakende invloeden en oorzaken (medicatie, vaccinatie, voeding, stofwisseling, parasieten, bacteriën etc.) het lichaam belasten. Vervolgens kan er een therapie behandeling gestart worden om deze ziekmakende invloeden en oorzaken uit te schakelen en het zelfgenezend vermogen te activeren zodat herstel kan plaatsvinden.

Het paard en/of de hond krijgt een deken opgelegd welke in verbinding staat met het bioresonantie apparaat. Met een specifieke, pijnloze, test wordt geanalyseerd of én welke organen verzwakt zijn, of er een allergie of onverdraagzaamheid bestaat voor bepaalde stoffen en of er gifstoffen in het lichaam zijn die een negatieve invloed hebben. Op basis van de analyse kan bepaald worden welke therapie het beste aansluit. Bovendien kan er getest worden op voeding, supplementen en/of medicijnen om te zien of deze ondersteunend of juist belastend voor het dier zijn.

De intensiteit en de duur van het behandeltraject is per paard en/of hond verschillend. Dit hangt af van de vraag, de aard van de klacht(en), voorgeschiedenis en jouw betrokkenheid als eigenaar. Om te bepalen of voortgezette behandeling zinvol is, luidt de ongeschreven regel dat er na circa twee behandelingen enige verandering zichtbaar moet zijn. Soms zijn dat zeer subtiele veranderingen, maar soms ook zijn de veranderingen na één of enkele behandelingen werkelijk opzienbarend of zelfs afdoende! 

Dat kan zeker! Humaan weten we dat lichte, niet onaangename tintelingen ervaren worden.

Paarden en honden voelen zich in de meeste gevallen heel ontspannen na een behandeling. Omdat het lichaam direct het zelfgenezend vermogen opstart kunnen paarden en honden vermoeid zijn. Deze vermoeidheid kan 1 tot 3 dagen aanhouden omdat het lichaam zich gaat ontdoen van afvalstoffen. Echter snel daarna is er een stijgende lijn in de energie en het welbevinden. Als je een behandeling afspreekt, houd hier dan rekening mee in je trainingsschema. 

Tijdens de behandeling zijn opgeslagen afvalstoffen vrijgemaakt en worden door het lichaam afgevoerd.  Water ondersteunt de afvoer van deze stoffen. Zorg daarom na de behandeling voor voldoende vers drinkwater zodat het lichaam de stoffen effectief en snel kan uitscheiden. Dit proces kost (veel) energie. Optimaal herstel vindt áltijd plaats in ontspanning. Pas je trainingschema dan ook aan na een behandeling. 

Conventionele (reguliere) geneeskunde is buitengewoon effectief in crisis management betreffende de gezondheid, het diagnosticeren en het voorschrijven van medicijnen die symptomen kunnen onderdrukken.

Een bioresonantie behandeling (test) geeft een totaalbeeld met resultaten en is een leidraad voor jou als eigenaar om  de algehele gezondheid van jouw paard en/of hond op een hoog peil te brengen én houden. Ook voor chronische aandoeningen die niet reageren op andere behandelingen is bioresonantie sterk aan te raden.

Lichttherapie

In de weefsels wordt de energie uit het lichttherapie opgenomen door de cellen. De extra energie zorgt voor een verhoogde doorbloeding, verbeterde afvoer van afvalstoffen, verhoogde lymfedrainage en de aanmaak van endorfines. Hierdoor herstelt beschadigd weefsel sneller, kwalitatief beter, neemt zwelling af en zorgen de endorfines voor een pijnstillende werking. 

Een behandeling is geheel pijnloos. Onder de Photizo Vetcare kan warmteverschil voelbaar zijn waardoor paarden en honden over het algemeen gaan ontspannen. Paarden en/of honden kunnen wel reageren op het geluid van de laser of het knipperende (rode) licht. 

Gemiddeld duurt een enkele lichtbehandeling tussen de 5 en 15 minuten. 

De intensiteit en de duur van het behandeltraject is per paard en/of hond verschillend. Dit hangt af van de vraag, de aard van de klacht(en), voorgeschiedenis en jouw betrokkenheid als eigenaar. Om te bepalen of voortgezette behandeling zinvol is, luidt de ongeschreven regel dat er na circa twee behandelingen enige verandering zichtbaar moet zijn. Soms zijn dat zeer subtiele veranderingen, maar soms ook zijn de veranderingen na één of enkele behandelingen werkelijk opzienbarend of zelfs afdoende! 

Echter is lichttherapie voor mij  geen op zichzelf staande behandeling en pas ik naast de lichtbehandeling altijd andere behandelstrategieën toe. Zonder de juiste bouwstoffen vindt er bijvoorbeeld geen optimaal herstel plaats. Een blik op de voeding is mijn inziens daarom essentieel. Ook beweegadviezen gericht op herstel kunnen essentieel zijn in het herstelproces. 

Lichttherapie kent geen bijwerkingen. In sommige gevallen kan de eerste behandeling een verergering van de klachten laten zien. Dit is normaal in het herstelproces. 

Lichttherapie is altijd een aanvullende therapie op een behandeling. Bij aanvang van een behandeling heb ik al in kaart gebracht of er contraindicaties zijn en of behandelen (nu) niet mogelijk is. 

Specifieke contra-indicaties voor lichttherapie zijn:

 • dracht
 • tumoren
 • medische hulpmiddelen/ implantaten (bijv. pacemaker)

Orthomoleculaire voeding (algemeen)

‘Ortos’ is Grieks voor ‘juist’ en ‘gezond’. ‘Moleculair’ staat voor ‘voedingsstoffen’. Orthomoleculaire therapie is een vorm van geneeskunde waarbij volgens principe van Hippocrates wordt gewerkt: ‘Voeding is ons medicijn, ons medicijn is voeding’.

Orthomoleculaire geneeskunde is een vooruitstrevende therapievorm met vaak verrassende resultaten. Het uitgangspunt is dat een tekort en/of teveel aan bepaalde voedingstoffen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ziektes. De oorzaken daarvan zijn meestal te vinden in voeding, management en soms ook het verleden. Door hier bewust van te worden en handige interventies toe te passen kan het lichaam weer optimaal gaan functioneren. Voedingssuplementen zijn daarbij een hulpmiddel om het herstel te ondersteunen. 

Orthomoleculair

Regulier

Focus op micronutriënten

Focus op macronutriënten

Ziet meerwaarde van voeding bij alle ziekten

Ziet meerwaarde van voeding slechts bij enkele ziekten

Het inzetten van voedingsadvies en voedingssupplementen staat centraal om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te (her)activeren

Voorschrijven van medicijnen staat centraal

Ziet de voordelen van biologische voeding

Ziet geen voordelen

Ziet de voordelen van organisch gebonden stoffen (bijv. antioxidanten)

Ziet geen verschil met anorganisch gebonden stoffen

Ziet voordelen van natuurlijke toevoegingen van vitamines

Ziet geen verschil met synthetische vitamines

Supplementen kennen vaak geen bijwerkingen

Medicijnen kennen vaak bijwerkingen

Sterk in chronische situaties: ondersteuning!

Sterk in acute situaties (stopt meteen iets)

Onderzoekt de oorzaak en samenhang van klachten

Er wordt over het algemeen alleen naar de desbetreffende klacht gekeken

Kijkt naar het lichaam als geheel

Voor elk lichaamsdeel is een specialist

Gericht op preventie en ondersteuning van biochemie in het lichaam (holistisch)

Gericht op acute hulp en symptomatische bestrijding (ziektegericht)

Stelt geen diagnoses

Stelt diagnoses

Beiden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Jazeker! Juist dan is het zinvol om orthomoleculair advies te vragen. Bijwerkingen van medicijnen kunnen tekorten veroozaken welke met suppletie kunnen worden gecompenseerd. Adviezen stem je altijd af met je behandelend (dieren)arts. 

Een  een voedingspatroon dat: 

 • de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt
 • veel verschillende groentes bevat 
 • meer onverzadigde dan verzadigde vetten bevat
 • meer onverzadigde omega 3 vetzuren dan omega 6 vetzuren bevat
 • waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de micronutriënten uit voeding
 • meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten genuttigd worden

Al deze onderdelen zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat ontzurend werkt. 

Jazeker! Orthomoleculaire geneeskunde is een complementaire geneesvorm en maakt gebruik van natuurlijke middelen om het lichaam van binnenuit te laten genezen. 

Voedingssupplementen zijn stoffen die je als aanvulling op je dagelijkse voeding inneemt. Het bevat nutriënten (voedingsstoffen) zoals vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals aminozuren, antioxidanten, essentiële vetzuren of flavonoïden (bepaalde plantenstoffen).  Voedingssupplementen zijn vaak lichaamseigen stoffen en/of stoffen die in de natuur voorkomen. Het lichaam is gewend om hiermee ‘te werken’ om organen en processen in het lichaam goed te laten functioneren. Supplementen zijn verkrijgbaar als tablet, kauwtablet, capsule en in vloeibare vorm of in poedervorm.

‘Chemische’ medicijnen? Daar ben ik niet op tegen, maar ik raad je wel aan eerst te kijken hoe ver je kunt komen met dat wat de natuur je geeft: een overvloed aan gezonde voedingsstoffen, verpakt in kleurige, geurige, verrukkelijke groenten, vis, noten, zaden en fruitsoorten. Daar kan geen pil tegen op!

Als ik je adviseer om supplementen in te zetten, dan adviseer ik orthomoleculaire voedingsstoffen. Deze zijn hoog gedoseerd en bevatten minder vul- en zoetstoffen dan goedkopere supplementen.

Meestal niet, maar dat is afhankelijk van de medicatie die wordt ingezet. In uitzonderlijke gevallen kunnen orthomoleculaire middelen en medicijnen elkaars werking beinvloeden. Vraag bij twijfel altijd om advies en vertel me welke medicijnen je paard en/of hond gebruikt. 

Door verschillende invloeden kan er een tekort aan voedingstoffen oplopen. Bijvoorbeeld door:

 • een eenzijdig voedingspatroon met onvoldoende vezels, vetten etc. 
 • (kunstmatige)toevoegingen aan producten zoals E-nummers, zoetstoffen en hulpstoffen
 • onnatuurlijke bereiding van voedsel
 • genetisch gemanipuleerde gewassen
 • moderne landbouwmethoden en verarming van de (voedings)bodem
 • factoren of omstandigheden die voedingsstoffen ‘roven’ zoals;
  • stress
  • medicijngebruik
  • luchtvervuiling (gifstoffen van de industrie/uitlaatgassen)
  • erfelijke aanleg
  • ziekte
  • vorderen van de leeftijd
  • beweging
  • dracht

Ook bij een gezond en gevarieerd voeding is het lastig om alle benodigde nutrienten binnen te krijgen. 

Zeker niet! Psychische onbalans kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Zo kun je bijvoorbeeld somber worden als je ontstekingen hebt. Dit komt omdat het lichaam extra vitamines verbruikt terwijl het probeert de ontsteking te verhelpen. Dezelfde vitamines zijn nodig om het gelukshormoon ‘serotonine’ aan te maken. Ook speelt de darmflora een hele belangrijke rol bij het lekker in je vel zitten.

Voeding is niet alternatief, maar een belangrijke levensbehoefte! Zonder voeding is er geen leven mogelijk…

‘Ortho’ betekend goed. ‘Moleculair’heeft te maken met de moleculen in de cellen zodat het lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft. Mijn inziens dus een eerste levensbehoefte!

voeding paard

Tegenwoordig krijgen paarden, honden en ook mensen met de huidige voeding alleen het minimum naar binnen om de gezondheid op peil te houden. Verregaande voorbewerking van de bodem heeft de kwaliteit van voeding namelijk dermate beinvloed, dat een normaal rantsoen geen garantie is voor een goed en adequaat ‘dieet’. Ook worden we blootgesteld aan veel externe factoren (luchtverontreiniging, additieven etc.), die nadelige effecten op het afweersysteem kunnen hebben. Daarom is suppletie van een premix mijn inziens altijd noodzakelijk. Uiteraard heeft het mijn prioriteit om juist de verstorende factoren zoveel mogelijk te elemineren. Niets veranderen aan je managment en enkel suppleren is géén oplossing. 

Ik adviseer je graag welke middelen en merken het beste aansluiten bij jouw paard. Daarbij zoek ik de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Sommige supplementen heb ik op voorraad en kun je bij mij in de praktijk aanschaffen. 

voeding hond

Orthomoleculaire voeding is geen dieet. Het is ‘gewoon’ een manier van je lichaam voeden in plaats van vullen. los van de keuze tussen brokken of vers vlees. Met een orthomoleculaire voedingswijze kies je specifiek de juiste voeding voor jouw hond. Ook met de juiste voeding voor jouw hond is het áltijd nog de vraag of jouw hond op dat moment ook alle voedingstoffen kan opnemen.

Een orthomoleculaire visie kan onder andere bijdragen bij:

 • darm, en spijsverteringsproblemen
 • huidproblemen
 • gewichtsproblemen
 • (degeneratieve)aandoeningen & ziektes
 • gedragsproblemen
Reguliere brokkenNatuurvoeding
Chemische antioxidanten als bewaarmiddel -> Sommigen kankerverwekkendGeen bewaarmiddelen (dus kortere houdbaarheid)
Veel te hard verhit: er ontstaan chemische verbindingen die allerhande problemen kunnen veroorzakenNatuurbrok: minder hard verhit: alle voedingsstoffen blijven beter bewaard
Toevoeging van synthetische vitamines en mineralenVitamines en mineralen komen grotendeels uit de natuurlijke ingrediënten
30-70% granen: hoog gehalte koolhydraten, zorgen o.a. voor dip in de bloedsuikerspiegelBeperkt in/vrij van granen: suikerspiegel blijft stabieler
Is een uitvinding van de Moderne TijdGebaseerd op natuurlijke dieet van hond

Tegenwoordig krijgen paarden, honden en ook mensen met de huidige voeding alleen het minimum naar binnen om de gezondheid op peil te houden. Verregaande voorbewerking heeft de kwaliteit van voeding namelijk dermate beinvloed, dat een normaal rantsoen geen garantie is voor een goed en adequaat ‘dieet’. Ook worden we blootgesteld aan veel externe factoren (luchtverontreiniging, additieven etc.), die nadelige effecten op het afweersysteem kunnen hebben. Daarom is suppletie van een vitaminepreparaat mijn inziens altijd noodzakelijk. Uiteraard heeft het mijn prioriteit om juist de verstorende factoren zoveel mogelijk te elemineren. Niets veranderen aan je managment en enkel suppleren is géén oplossing. 

Ik adviseer je graag welke middelen en merken het beste aansluiten bij jouw hond. Daarbij zoek ik de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Sommige supplementen heb ik op voorraad en kun je bij mij in de praktijk aanschaffen. 

Aromatherapie

Celzouttherapie

Bij ieder denkbaar proces in het lichaam zijn minerale zouten betrokken. Alle levende wezens zijn dan ook afhankelijk van een continue opname van mineralen. In een ideale situatie zal er in het lichaam een evenwicht zijn tussen opname, inzet en uitscheiding van minerale zouten. Als er door omstandigheden minder opname of meer inzet en uitscheiding van minerale zouten is, kan daardoor een disbalans van beschikbare werk- en bouwstoffen voor de lichaamsweefsels ontstaan.

Celzouten kun je naast (reguliere) medicatie of supplementen inzetten. 

Bij het gebruik van celzouten treden meestal geen bijwerkingen op. Wel kan het gebeuren dat er een reactie van het lichaam optreedt zoals bijvoorbeeld hoofdpijn. Waaruit blijkt dat het lichaam moeite heeft om bijv. de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. In sommige gevallen is het nodig om de celzouthoeveelheden of –verhoudingen aan te passen. 

Om de reserves van minerale zouten in weefsels weer op te bouwen is er tijd nodig. Hoe langer er op de reserves is ingeteerd, hoe langer het herstelproces duurt. In de regel kun je zeggen hoe langer een klacht aanwezig is, hoe langer het gebruik van celzouten nodig is om verbetering te krijgen. Dit wil niet zeggen dat je niet gelijk wat kunt waarnemen als je begint met suppleren van celzouten. 

Celzouten kun zeker inzetten als er sprake is van dracht of lactatie.

Afhankelijk van de situatie/klacht of dier wordt gekeken hoeveel verschillende celzouten worden ingezet. Soms kan één of twee celzouten volstaan, ook combinaties van meerdere celzouten zijn gebruikelijk.

Een teveel suppleren kan natuurlijk altijd. Echter als je te veel celzouten geeft aan je paard en/of hond die voor het lichaam niet noodzakelijk zijn, worden deze niet opgenomen in de cel en weer uitgescheiden door het lichaam. 

Dr. Wilhelm Heinrich Schüβler (1821-1898) is de ontdekker. In het begin van zijn loopbaan werkte hij als homeopathisch arts in Duitsland. Door het bestuderen van geschriften van de wetenschappers van zijn tijd kreeg hij belangstelling voor het ondersteunen van genezingsprocessen via de celwerking. Hij herkende een verstoring in de minerale zouten bij zieke mensen en ontdekte hoe hij deze onbalans weer kon opheffen door het laten innemen van verdunde hoeveelheden minerale zouten waardoor de gezondheid van zijn patiënten duidelijk verbeterde. Deze zouten werken op celniveau (in en rondom de cel), vandaar de benaming celzouten.

Er bestaan 27 verschillende Schüßler celzouten en er worden nog steeds meer celzouten ontdekt. Elk celzout heeft een bijzondere functie in het lichaam. Elk celzout heeft een scheikundige naam en om ze nog makkelijker uit elkaar te kunnen houden zijn apothekers in de tijd Dr. Schüβler begonnen om de celzouten alfabetisch een nummer toe te kennen. De eerste twaalf celzouten waar Dr. Schüβler mee werkte zijn celzouten 1 t/m 12. De celzouten die na zijn dood zijn ontdekt hebben nr. 13 t/m 27. 

Veel dieren eten de tabletten uit de hand of gestrooid in hun voerbak. Er kan ook gekozen worden om de tabletten op te lossen in drinkwater. Een andere mogelijkheid is om de celzouten in de bek te geven.

Fytotherapie

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. 

Gemmotherapie

Mestonderzoek

Mestonderzoek is een methode om te kunnen vaststellen of je paard wormen heeft. De mest van je paard wordt onderzocht op de aanwezigheid van wormeieren. Op basis van de uitslag van het onderzoek kan er gericht advies gegeven worden om te ontwormen én met welk passend middel. 

Paarden hebben áltijd wormen. Dat hoeft niet erg te zijn, mits er sprake is van een gezonde balans én jij als eigenaar hiervan op de hoogte bent. Omdat paarden niet meer volledig natuurlijk gehouden worden, is de balans soms verstoord en moet er ingegrepen worden. Ik streef ernaar om de balans te vinden tussen enerzijds het paard de kans te geven zelf de wormbesmetting te bestrijden en/of de natuurlijke weerstand te verhogen en anderzijds in te grijpen als de besmetting ‘uit de hand’ loopt. Door regelmatig mestonderzoek uit te voeren verkrijg je hierin inzicht. 

Een andere hele belangrijke reden om mestonderzoek uit te voeren is dat er resistentie is ontstaan voor sommige werkzame stoffen van wormkuren. Als we blind blijven ontwormen, of wormkuren inzetten die niet geschikt zijn voor de bewuste wormbesmetting is de kans groot dat in de toekomst geen passend middel meer is.

Als je (verse) mest bij mij hebt ingeleverd, ontvang je binnen 48 uur de uitslag per e-mail.

Er zijn een aantal wormen die niet aangetoond kunnen worden met mestonderzoek: paardenhorzellarven, aarsmaden en lintworm(eitjes)