lichttherapie

icoon-paard-blauw
icoon-hond-blauw

Lichttherapie is een behandelmethode die erop gericht is om door middel van (infra) rood LED licht de productie van celenergie (ATP) te verhogen waardoor het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Leven kost energie

Alles in het leven heeft een prijskaartje. ATP (adenosine tri phosfaat) is voor een cel het universele, energierijke betaalmiddel voor alle processen in de cel die energie kosten. ATP is simpelweg de energievoorziening van het lichaam en zorgt mede voor alle energie behoevende processen zoals de productie van enzymen, het ontgiften, reparaties, het afweersysteem, de voedselvertering, beweging etc. Zelfs energie maken kost energie. Zonder energie is er simpelweg geen leven.  

ATP is kortweg (cel)energie: belangrijke bio-energie voor leven.

Cliché: voedt het lichaam!

Energieproductie is een complex proces. ATP is beperkt voorradig in de cellen in het lichaam en moet constant aangemaakt en aangevuld worden. Om de cellen van het lichaam van energie te voorzien moet het lichaam gevoed worden met o.a. energierijke organische stoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Na vertering van deze voedingsmiddelen komen de bouwstoffen terecht bij de cellen. Glucose en vetten worden in de cellen in de mitochondriën met behulp van zuurstof verbrand. Bij dit proces komt veel energie vrij. Het grootste deel van de verbrandingsenergie wordt gebruikt om de lege energie-accu’s te vullen en om te vormen naar ATP. 
Als er een verstoring is in de aanlevering van stoffen die nodig zijn voor de energieproductie, dan wordt de aanmaak van ATP aantast. Een kettingreactie van schade door vrije radicalen is het gevolg. Lichaamsprocessen ontsporen en je paard en/of hond wordt blessure gevoelig…

Nadenkertje
Elke vorm van beweging geeft (cel)schade. Het streven is dus om te allen tijde voldoende ATP beschikbaar te hebben. Des te meer energie de cel beschikbaar heeft, des te groter de kans is op snel en kloppend herstel. De juiste voeding voor jouw paard en/of hond werkt dus preventief en verkleint de kans op blessures!

De kracht van licht

Natuurlijk licht, zonlicht, is iets heel bijzonders. Het heeft een breed spectrum doordat het vele frequenties en intensiteiten heeft. Zonlicht is in feite zonne-energie. Via zonnepanelen kan een heel huishouden voorzien worden van stroom. Zonlicht op de huid kan een heel lichaam voorzien van energie! Lichttherapie is een eenvoudige blootstelling aan één deel van het totale spectrum van de zon, gedurende een beperkte periode. Bepaalde golflengtes hebben een positieve invloed op fysiologische reacties. De lichtdeeltjes (fotonen) die door het licht vrijkomen, passeren de cellen van het lichaam en worden geabsorbeerd door de mitochondriën die vervolgens tot wel 250 keer meer ATP aanmaken. Door de verhoogde ATP neemt de circulatie en de zuurstofopname van de cel toe. Hierdoor wordt het genezingsproces bevorderd en versneld.

Lichttherapie werkt tot op ongeveer 3 cm diepte. Een prachtige interventie met het lymfesysteem. 

Veilig, effectief en niet medisch invasief

In mijn praktijk werk ik met Photizo Vetcare lichttherapie. Dit is een compacte handheld. Het is een veilige lichttherapie die enkel invloed heeft op pathologische toestanden of zone’s. Normaal weefsel ondergaat daarbij dus geen veranderingen. Dat maakt dat deze therapie veilig en effectief is, maar niet medisch invasief. 

Lichttherapie ondersteunt

 • het zelfherstellend vermogen
 • het lymfesysteem
 • stofwisselingsfuncties
 • hoefbevangenheid
 • hoge ontstekingsgevoeligheid 
 • immuunproblemen
 • huid- en vachtproblemen (mok, hotspot, haargroei)
 • aanmaak van endorfines (lichaamseigen pijnstiller)
 • bloeduitstortingen
 • traag en slecht herstel (o.a. wondgenezing)
 • post-operatieve wonden
 • littekenweefsel
 • problemen aan het bewegingsapparaat
 • gewrichtspijn (acuut & chronisch)
 • spierpijn
 • revalidatie (fysiek trauma)
Photizo huren?

Als jouw paard en/of hond bij mij onder behandeling is, bestaat de mogelijkheid om je dier tussen de behandelingen door zelf te ondersteunen met lichttherapie.  Vraag naar de mogelijkheden!

Vragen

over Lichtherapie?