Medical taping

Medical taping (kinesio taping) is een ondersteunende behandeltechniek waarbij veterinaire tape op het paardenlichaam wordt aangebracht om spieren en gewrichten in hun functie te ondersteunen zonder het paard te beperken in zijn beweging. 

Bij het aanbrengen van de tape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De tape zorgt voor een liftend effect en geeft via de haarwortels signalen door aan de huid waardoor er ruimte in het onderliggende weefsel ontstaat. Hierdoor worden verschillende systemen in het lichaam geactiveerd die direct invloed hebben op pijn-, neuro-, en mechanische receptoren en decompressie van het (bind)weefsel. 

Afvalstoffen worden gemakkelijker afgevoerd waardoor zuurstof en nieuwe voedingstoffen beter aangevoerd kunnen worden. Het verbeteren van de circulatie van vloeistoffen en de bloedsomloop zorgen ervoor dat het aangedane gebied sneller herstelt. De veterinaire tape is hypoallergeen, elastisch en rekbaar waardoor deze goed integreert met de huid. Tapen heeft invloed op spieren, pezen, ligamenten, lymfe, littekens, hematomen en fascia. 

Toepassing
Medical taping kan om diverse redenen worden toegepast:

bij het verbeteren van spierfunctie door spiertonus regulatie (toniserend/detoniserend)
bij het corrigeren van een (verkeerde) houding (fascia en spieren)
bij het verminderen van verklevingen van fasciale structuren
bij het beïnvloeden van onderliggende structuren
bij het verminderen van letsel of overbelasting van banden en pezen
bij het ondersteunen van gewrichten
bij het verbeteren van zelfbewustzijn
bij het verminderen van pijn
bij herstel van bloedingen of hematomen
bij behandeling van littekens (huidgenezing)
bij rijtechnische problemen

Kleuren en trillingen
Vanuit de kleurentherapie is bekend dat elke kleur een eigen trilling heeft. Afhankelijk van het type paard, het karakter en de aandoening wordt besloten welke kleur tape er wordt gebruikt. 

Behandeling(en)
Elk dier is uniek! Het is belangrijk dat de behandeling past bij de lichamelijke én geestelijke gesteldheid van uw paard. Sommige paarden zijn met één behandeling van hun klachten af. Hoe groter de disbalans, hoe groter de investering om het paard te ondersteunen naar herstel. Medical taping wordt enkel toegepast na een behandeling. Wanneer het paard al eerder is behandeld en het probleem voor mij goed inzichtelijk is, is het wel mogelijk om het paard te tapen zonder voorafgaande massage. 

De duur dat de tape blijft zitten is afhankelijk van de situatie en toepassing. Dit kan enkel alleen gedurende de behandeling zijn of tot enkele dagen. In sommige gevallen kan een paard na een behandeling een paar dagen niet bereden worden. Longeren is in veel gevallen wel mogelijk. Het is daarom verstandig een behandelafspraak af te stemmen op trainingsschema’s en eventuele wedstrijden.