myofaschiaal release

Fascia wordt vaak in één adem genoemd met bindweefsel. Echter is fascia zoveel meer dan dat! Fascia is een heel groot orgaan -wellicht het grootste dat het lichaam kent- dat een allesomvattend systeem is van zichzelf en in contact staat met álle andere systemen in het lichaam én hier invloed op uitoefent. 

Alle structuren in het paardenlichaam zijn met elkaar verbonden door fascia. Een probleem(gebied) kan een andere oorsprong hebben. Belangrijk is daarom om de gehele bewegingsketen te onderzoeken op beperkingen.  

Functies
Fascia is overal in het lichaam aanwezig in verschillende vormen en heeft overal een ‘vinger in de pap’. Het komt voor in en om de spieren, organen, hersenen, botten, bloedvaten en zenuwen. Een ingenieus 3D web met een sterk elastisch en adaptief vermogen dat varieert in o.a. vezelrichting en dichtheid afhankelijk van de plaats in het lichaam waar het zich bevindt. Fascia is hierdoor in staat weerstand te bieden tegen grote (trek)krachten totdat het golfpatroon van vezels is rechtgetrokken door de trekkracht. Er wordt geschat dat het meer dan 400kg per cm2 kan opvangen. 

De belangrijkste functies zijn:

ᴥ Mechanische steun, stabilisering en beweging
Verbindende fascia zorgt dat álles met elkaar verbonden is en heeft hierdoor invloed op bewegingsperceptie en – coordinatie. 

ᴥ Krachtoverdracht & -geleiding
Fascia heeft een schokabsorberend vermogen. Het vangt energie op, verplaatst het en zorgt voor hergebruik. 

ᴥ Scheiding van structuren
Diepgelegen fascia creëert scheiding tussen spieren en organen onderling, waardoor ze langs elkaar kunnen bewegen en waartussen delicate zenuwen, bloedvaten en vloeistoffen kunnen passeren.

 

ᴥ Fixatie van de huid
Onderhuids fascia verbindt de huid met het lichaam en zorgt voor het vasthouden van lichaamsvet en water en geeft doorgang aan bloedvaten en zenuwen. 

ᴥ Signaaloverdracht 
Fascia is de communicatielijn tussen alle systemen. Via de receptoren in de fascia worden signalen naar het ruggenmerg en de hersenen gestuurd. Deze sturen op hun beurt weer andere structuren aan. 

ᴥ Opslagplaats van (onverwerkte) emotie
Fascia is de verzamelplaats voor onverwerkte emoties en energie. Hierdoor verstijft het en wordt het minder soepel.

Beweging is essentieel om de glijbaarheid van gezond fascia te onderhouden.

Gezond fascia weefsel is rijk aan water en kan hierdoor optimaal functioneren. De ‘watercoating’ maakt het mogelijk dat de structuren gemakkelijk over en lang elkaar kunnen bewegen. Wanneer fascia beschadigt raakt door overbelasting, blessures, verwondingen of stress kan de ontstekingsreactie ervoor zorgen dat fascia verstijft. Dit heeft een negatief effect op de elektrische geleiding via de zenuwen, bloedcirculatie, lymfedrainage en spiercontracties. Pijn is het gevolg met alle bijbehorende processen zoals minder bewegen, compensatie en (over)belasting van andere gebieden. Er ontstaat een tekort aan voedingsstoffen en vloeistof (water) en fascia verliest haar functie.

Toepassing
Myofasciaal release kan om diverse redenen worden toegepast:

bewegingsbeperking 
spierverkorting
 krachtverlies
coordinatieverlies
 Vegetatieve symptomen (overmatig transpireren, overmatige spanning) 

Fascia heeft 10 x meer receptoren dan spieren.
Realiseer de impact dat een behandeling kan hebben op je paard!

Vragen

over myofasciaal release?

Samenwerken

met myofasciaal release als therapie?