orthomoleculaire voeding

Een gezond lichaam gaat hand in hand met gezonde, uitgebalanceerde, voeding. Uit een toenemend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een belangrijke relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Door ‘onhandig’ te voeren ontstaat er op den duur een overbelasting op de stofwisseling. Afvalstoffen kunnen niet meer via de reguliere weg door het lichaam worden uitgescheiden wat kan resulteren in een verzwakt immuunsysteem, spijsverteringsproblemen, spierproblemen, oedeemvorming, huidproblemen etc. Bij het behandelen van een aandoening en/of ziekte is het daarom van wezenlijk belang dat er ook naar de voeding en daarmee naar de opneembaarheid van voedingsstoffen wordt gekeken. Orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat het lichaam optimaal functioneert wanneer het in voldoende mate de beschikking heeft over alle voedingstoffen die het nodig heeft. 

Orthomoleculaire geneeskunde werkt zowel preventief als genezend

Ziekteproces = verstoring op cellulair niveau

Elke lichaamscel is een levend organisme en vormt de structurele en functionele basiseenheid voor een dier maar ook voor een plant. Ziekteprocessen hebben áltijd met een verstoring of beschadiging op cellulair niveau te maken. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt er daarom op celniveau naar de daar – van nature – aanwezige maar ook juist afwezige stoffen gekeken. Het legt de nadruk op het eigen beschermend en (zelf)herstellend vermogen van de cel en het lichaamssysteem. Om gebruik te maken van dit vermogen is het noodzakelijk om de juiste hoeveelheden van de juiste voedingstoffen beschikbaar te hebben in het lichaam . 

Verstoorde darmflora is oorzaak van een verstoord spijsverteringsproces
én een bron van het ontstaan van ziekten

Supplementen

Er zijn situaties waarbij het paard en/of hond onvoldoende voedingstoffen uit het voedsel kan halen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij voedingsstoffen tekorten kunnen we deze in geconcentreerde vorm, als bijvoorbeeld supplement, tijdelijk toevoegen aan de voeding. Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen: tabletten, capsules of poeders en bevatten een hoge hoeveelheid voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en essentiële vetzuren, allemaal van natuurlijke oorsprong. Het inzetten van supplementen is echter niet zonder risico. Door te suppleren wordt er invloed uitgeoefend op de biochemische processen van het lichaam. Aan de buitenkant is het gevolg niet altijd direct zichtbaar. Daarom is voorzichtigheid én kennis noodzakelijk. 

Good food = good mood

Naast een uitgebalanceerde voeding zijn er meerdere factoren die een belangrijke rol spelen voor een optimale vitaliteit en gezondheid. Minstens zo belangrijk is het voedingspatroon. In een holistische visie heeft gezonde voeding niet alleen effect op de fysieke aspecten van gezondheid, maar ook op de sociale aspecten en de effecten die dit heeft op het mentale vlak. Ik ben (en word nog steeds) opgeleid om als orthomoleculair therapeut omgevingsfactoren te betrekken bij mijn behandelingen. Alleen op deze manier ben ik van mening dat we tot een optimaal resultaat kunnen komen.

Pluk (van) de dag!
Eet met de seizoenen…en voedt puur natuurlijk!

Orthomoleculaire voeding paard

Gezonde, natuurlijke én gevarieerde voeding die er op is gericht om zoveel mogelijk cellen van het paardenlichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, in goed opneembare vorm en in zo goed mogelijk te verteren en absorberen hoedanigheid. 

Orthomoleculaire voeding hond

Gezonde, natuurlijke én gevarieerde voeding die er op is gericht om zoveel mogelijk cellen van het hondenlichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, in goed opneembare vorm en in zo goed mogelijk te verteren en te absorberen hoedanigheid. 

Locale 'Barnshop'

Naast de praktijk heeft Equibellien een knusse barnshop.  De shop is op afspraak te bezoeken.