

Pompoen
(Cucurbita pepo)
Het is herfst, en daar horen mijn inziens pompoenen bij! Pompoenen hebben naast de sierwaarde, onschatbare gezondheidsvoordelen voor je paard, hond en jezelf. Met veel vezels is het een hele mooie ondersteuning voor de spijsvertering.
Groei
Pompoenen vind je niet in het wild. Je vindt ze rond de herfst periode in de (bio)supermarkt, in kraampjes langs de weg of je zaait ze zelf! Pompoenen zijn de vruchten van een eenjarige plant. Ze ranken op een enorm oppervlakte, over de grond en zeker zo goed aan een hekwerk. De ideale plek is een mesthoop! Je stort een flink aantal kruiwagens verse paardenmest, met stro, op een hoop en laat dat voor een maand rusten. Dan maak je een gat in de composterende mest en vul je het met tuingrond. De pompoen kun je het beste binnen, of in een kas, opkweken. Althans zo doe ik het omdat anders de muizen mijn jonge plantjes opeten. Je plant dus de stekjes in de tuingrond op de mesthoop. De composterende mest zorgt voor de warmte en direct ook voor vocht, bodemorganismen, humes ed.


Oogsten
Pompoenen zijn houdbaar tot het moment dat je ze (rijp)oogst. Dat kun je beoordelen aan de kleur, de hardheid en de steel van de pompoen zelf. Als de steel rimpelig wordt en droge groeven vertoont is de pompoen rijp en geschikt voor consumptie. Snijd dan de stengel door op minimaal 5 cm afstand van de pompoen. Hoe korter de steel, hoe minder lang je ze kunt bewaren en de kans op rotting toeneemt.
Let op: pompoenen kunnen niet tegen nachtvorst! Oogst ze voor die tijd en bewaar ze droog en vorstvrij.
Te gebruiken (onder)delen
– vruchtvlees
– zaden (pitten)
– schil

Inhoudsstoffen
De belangrijkste:
– cucurbitacinen
– 35 – 40% vette olie
– enzymen
– eiwitten
– mineralen Ijzer (Fe), Zink (Zn) (in de pitten), Selenium (Se) (in de pitten)
Inhoudsstoffen
De belangrijkste:
– ceen verlammende werking heeft op wormen en dat de
wormen zich dan niet kunnen vastzetten aan de darmwanden?