sportmassage

(Sport) Massage is een manuele behandelvorm die zich richt op het bewegingsapparaat van het paard. Het bewegingsapparaat is een ingenieus mechanisme bestaande uit een passief en actief deel. Het passieve deel wordt gevormd door botten en gewrichten. Het actieve deel uit spieren, pezen, ligamenten, slijmbeurzen en fascia. Al deze structuren staan in een goed functionerend paardenlichaam met elkaar in verbinding en worden door het zenuwstelsel aangestuurd om hun functie uit te voeren. Wanneer er in deze keten een blokkade optreed, kan er (elders) in het paardenlichaam een ongemak ontstaan met blessure(s) tot gevolg.

Ongeacht de discipline waar jij en je paard in uitkomen, is het uitgangspunt een goed gespierd, soepel, ontspannen maar bovenal pijnvrij paard. Met (sport) massage zorg je ervoor dat spieren soepel kunnen bewegen ten opzichte van de huid, het bindweefsel en andere structuren. Door stretch- en mobilisatie oefeningen krijgt het paardenlichaam meer bewegingsvrijheid, coördinatie en balans. Hierdoor wordt de bloedtoevoer gestimuleerd, de afvoer van afvalstoffen verhoogd en kan er herstel en spieropbouw plaatsvinden.   

Spierproblemen ontstaan (meestal) geleidelijk en ongemerkt. 
Een paard kan een (spier)probleem heel lang camoufleren door compensatie.
Compensatie gaat áltijd gepaard met ongelijke belasting!

Aanraken met aandacht
Door met mijn handen de structuren van het paardenlichaam te voelen (palperen) onderscheid ik normaal, soepel spierweefsel van weefsel dat ‘vast zit’ (blokkades). Mijn handen vertellen informatie over de ligging van de gewrichten, over de huid, lichaamstemperatuur en over de energie van het lichaam. Onderhuidse structuren zoals spieren, skelet en organen worden ook ‘gezien’. De verbinding tussen mijn handen en hoofd is de vertaalslag naar jou als eigenaar. 

Toepassing
(Sport) Massage kan om diverse redenen worden toegepast.

onregelmatigheid in de gangen
moeite met verruimen of verzamelen
moeite met nageeflijkheid 
moeite met buigingen en stellingen
verzet of hoofdschudden tijdens arbeid
moeilijk of niet (helemaal) ontspannen
langdurig tijd nodig voor warming-up bij stijfheid

gevoeligheid bij aanraking en/of borstelen
protest toont met opzadelen en/of aansingelen
de staart scheef draagt
verminderde bespiering
verandering in uiterlijk / houding
humeurigheid / geen plezier in arbeid
onverklaarbare symptomen heeft

ᴥ Blessure preventief 
(sport) massage is een effectieve manier om (jonge) paarden te ondersteunen in hun spieropbouw en het (bewuster) gebruik van hun lichaam. Het draagt bij aan een los en soepel lichaam en voorkomt problemen zodat het paard lichamelijk én psychisch in balans is.

ᴥ Revalidatie
(sport) massage draagt bij aan het revalidatieproces door spieren in conditie te houden, door het stimuleren van de doorbloeding zodat afvalstoffen sneller afgevoerd worden en er sneller en beter herstel plaatsvindt.

ᴥ Pre wedstrijd
(sport) massage stimuleert de doorbloeding en maakt spieren soepel(er) en zorgt hierdoor voor een goede voorbereiding op een intensieve fysieke inspanning.

ᴥ Post wedstrijd
(sport) massage verhoogt de afvoer van vrijgekomen afvalstoffen en zorgt hierdoor dat stijfheid wordt verminderd en herstel wordt bevorderd.

ᴥ Stress verlichting
(sport) massage zorgt voor ontspanning en draagt bij aan welzijn. Een paard, in goede fysieke ontspanning, functioneert psychisch ook beter.

Massage helpt je paard ontspannen omdat:
1. endorfines vrijkomen
2. cortisol productie vermindert
3. ademhaling en bloeddruk normaliseren

Vragen

over sportmassage?

Samenwerken

met sportmassage als therapie?